حذف اخلاقیات و حیازدایی با ورودِ بی قاعده به شبکه های اجتماعی

به گزارش «وبلاگ‌نیوز» و به نقل از خبرگزاری شبستان، حجت‌الاسلام محمدحسین پوریانی، مدیر مرکز مطالعات اجتماعی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پاسخ به این سؤال که فعالیت در شبکه‌های اجتماعی تا چه میزان بر حیا زدایی در میان افراد جامعه می‌تواند مؤثر باشد، گفت: شبکه‌های اجتماعی نظیر وایبر، واتس‌اپ، تانگو و  … هم کارکردهای مثبت و مفید دارند و هم منفی و نامطلوب.

وی با اشاره به کارکرد مثبت شبکه‌های اجتماعی ادامه داد: کارکرد مثبت این تکنولوژی‌ها، بُعد اطلاع‌رسانی و آگاهی بخشی آن‌ها و ایجاد یک نوع تعامل و کنش میان افراد جامعه است که در پیشرفت آن نقش مؤثری می‌تواند داشته باشد.

این روانشناس تصریح کرد: اما متأسفانه در جامعه ما کارکرد منفی این شبکه‌ها بیشتر بُلد و پررنگ است و بسیاری از جوک‌ها و به تمسخر گرفتن‌ها و نگاه‌های ناصحیح به مسائل و جهت‌گیری‌های نادرست در این فضا مطرح می‌شود و به نظر می‌رسد افراد آن آگاهی لازم و کافی را در خصوص این شبکه‌ها ندارند، یعنی اعضای خانواده و به‌ویژه نوجوان‌ها و جوان‌ها تحت تأثیر ابعاد منفی این شبکه‌ها قرارگرفته و در درازمدت مرزهای عفت و حیا و روابط انسانی از بین رفته و دریده می‌شود و شدن و شئون و منزلت و جایگاه و موقعیت اجتماعی افراد سخیف می‌شود.

وی تأکید کرد: بنابراین، استفاده صحیح از تکنولوژی باید در جامعه فرهنگ‌سازی و نهادینه شود و افراد نسبت به آثار سوء آن باید آگاهی جمعی پیدا کنند، در غیر این صورت عامل تخریب‌کننده فضای مجازی نقش منفی را در تغییر و دگرگونی سبک زندگی افراد رقم خواهد زد.

حجت‌الاسلام پوریانی بابیان اینکه به نظر می‌رسد در سطح خرد و کلان باید برنامه‌ریزی در این راستا صورت بگیرد، عنوان کرد: رسانه‌ها به‌ویژه رسانه ملی، وزارتخانه‌های علوم، آموزش‌وپرورش و دستگاه‌های مدنی این فرهنگ‌سازی و آموزش صحیح را باید بر عهده گیرند تا جامعه در برابر آثار و  پیامدهای منفی استفاده از شبکه‌های اجتماعی واکسینه شود.

مؤلف کتاب «جامعه‌شناسی انحرافات» تصریح کرد: در سطح خرد، دوستان و اعضای خانواده می‌توانند نقش آگاهی سازی داشته و برای جوان‌ها و نوجوان‌ها تبیین کنند که این تکنولوژی‌ها می‌تواند اعتیاد زا بوده و برخی رفتارهای تابه هنجار اجتماعی را در جامعه، عرفی سازی و عادی‌سازی کنند و موجب از بین رفتن حریم‌ها و حرمت‌ها شوند و حتی مسائل شرعی را زیر سؤال ببرند و درنتیجه پایبندی نسبت به آن‌ها کمتر شود.

این استاد دانشگاه بابیان اینکه همان‌طور که امروز تولیدات ماهواره‌ای درصدد است خیانت به همسر را عادی جلوه داده و چه‌بسا نهادینه‌سازی کند، ابراز کرد: در این راستا شبکه‌های اجتماعی با کارکرد منفی خود پا جای پای ماهواره گذاشته و در صورت استفاده ناصحیح، خیانت را در روح و ذهن افراد نهادینه می‌کند.

به گفته وی شبکه‌های اجتماعی کارکردهای مثبتی نیز دارند که می‌توان از این ظرفیت استفاده بهینه برد؛ به‌طور مثال با تشکیل گروه‌های علمی در پیشرفت علمی کشور مؤثر بود و ارزش‌های علمی و فرهنگی را به‌وسیله آن‌ها ترویج داد یا با ایجاد ارتباط میان خویشاوندان و خانواده، از حال یکدیگر باخبر بود و به مسائل و مشکلات یکدیگر رسید.

مدیر مرکز مطالعات اجتماعی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با انتقاد از برخی کارکردهای شبکه‌های اجتماعی بیان کرد: به‌طور مثال ردوبدل کردن آسان و راحت عکس‌های مستهجن، مطالب مستهجن، غیر ارزشی و غیر عرفی و غیراخلاقی می‌تواند اثراتی منفی و نامطلوب بر جای گذاشته و ذهنیت سازی و تفکر سازی منفی داشته و گرایش به ناهنجاری‌های اجتماعی را در ذهن و فکر افراد ایجاد کند.

وی مسائل یادشده در خصوص کارکردهای منفی شبکه‌های اجتماعی را عبور کردن از خط قرمز و حرمت‌شکنی خواند و بیان کرد: به نظر می‌رسد در قدم اول این معضلات و مشکلات در بُعد شناختی فرد اثر می‌گذارد و سپس در بُعد عاطفی و عشق و علاقه‌های مجازی و ناصحیح در این فضا مطرح می‌شود که می‌تواند شرایط نامطلوبی را ایجاد کند، بنابراین این شبکه‌ها در ابعاد وجودی انسان یعنی صفات شناختی و عاطفی می‌تواند اثرات مخربی به بار آورد.

حجت‌الاسلام پوریانی بابیان اینکه شبکه‌های اجتماعی در وضع شخصیت ملی و نوع نگرش و باورها و طرز تلقی فرد تأثیر مستقیم می‌گذارد، خاطرنشان کرد: این فضا می‌تواند سبک زندگی افراد را تغییر دهد و اگر استفاده از آن‌ها هدایت و مدیریت نشده و راهبردهایی در این عرصه ارائه نشود، لایه‌های فکری افراد تغییر پیدا می‌کند تا جایی که حتی بر مسئله ازدواج و تأخیر سن ازدواج تأثیر خاصی خواهد داشت و این آثار مطلوبی نبوده و با منویات یک شهروند ایرانی اسلامی سازگار نیست.

انتهای پیام/.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

جایزه همراه اول