واکنش نماینده مجلس به عدم راهاندازی شبکه ملی اطلاعات
مدتی است ویروسی به نام کرونا در برخی نقاط کشور شایع شده است و موجی از التهاب و اضطراب را به وجود آورده است. شاید منشأ بیشتر نگرانی این روزهای مردم پیرامون سیستم درمانی و هجوم این ویروس مربوط به فضای مجازی است.
رسانهها بعنوان یکی از اصول غیرقابل انکار و عضو جدایی ناپذیر جامعه محسوب میشوند. روزانه حجم قابل توجهی از مردم برای کسب اخبار و دریافت تحلیلهای مختلف به رسانهها مراجعه میکنند.
رسانهها عهدهدار جهتدهی به افکار و سلایق مخاطبانی هستند که در معرض اخبار و تولیدات منتشر شده در فضای مجازی قرار دارند، سیاهنمایی وضع موجود و تلاش برای القای اضطراب و ناامیدی در جامعه ایرانی از سوی برخی از رسانههای داخلی و خارجی را شاهد هستیم و در اینچنین شرایطی است که انتقاد سازنده جای خود را به دروغ پردازی و تخریب و سیاه نمایی میدهد.
ناامیدی مردم از کنترل شرایط بحرانی موجود، نتیجهای جز افزایش استرس و اضطراب و کاهش توانمندی و آمادگیهای مقابله با این ویروس را نخواهد داشت.
حاکمیت در فضای مجازی پیگیری نشده است
حجتالاسلام پژمانفر، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار صبحتوس اظهار کرد:
- رهبر معظم انقلاب هم بر راه اندازی شبکه ملی اطلاعات تاکید خاص داشته اند تا ما بتوانیم بر این فضا حاکمیت داشته باشیم، اما این کار پیگیری نشده است که از لحاظ اقتصادی و فرهنگی ما را دچار بحران کرده است و ما در این فضاها بسیار منفعلانه عمل کردیم.
- مقابله در برابر راههای نفوذ در فضای مجازی یکی از ضرورتهای حال حاضر است، و یکی از مشکلاتی است که متأسفانه وزارت ارتباطات در این حوزه ایجاد کرده است.
- ما بر این فضا تسلط کافی را نداریم و این فضا در دست حاکمیت ما نیست، یک فضای بی در و پیکر است که حاکمیت آن متعلق به دیگران است و ما تنها تلاشمان در حوزه سخت افزاری و توسعه کمی زیرساخت های ارتباطاتی بوده است.
- در کمیسیون فضای مجازی مجلس جلسات متعددی برگزار شد که یکی از موضوعات اصلی ظرفیت بازیهای رایانهای بود که اگر ما از آن حمایت کنیم، هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ محتوای فرهنگی منطبق با کشور ما، دستاوردهای زیادی دارد و علیرغم ضرورت این موضوع در این مورد غفلت شده است، و حمایتهای لازم در این موضوع شکل نگرفته است
اعتماد به نفس برای قوی شدن در حوزه فضای مجازی
- در سطح جهانی رقابت بسیار سنگینی در این حوزه وجود دارد که در کنار بحث های اقتصادی این موضوع که گردش های مالی بسیار زیادی دارد، اثرات فرهنگی آن باید با جدیت مدنظر قرار بگیرد، و آحاد مردم در تمام شهرها و استان ها باید به این موضوع بپردازند.
- ما از هردو منظر محتوا و نیروی انسانی استعدادهای زیادی داریم، که با پرورش هر چه بیشتر این استعدادهای انسانی و حمایت های سخت افزاری از این نیروها، آن ها می توانند در عرصه های مختلف با دشمنانی که در این عرصه حضور دارند به رقابت بپردازند.
- نکته مهم در مورد فعالیت در فضای مجازی این است که منحصر به یک قشر و مجموعه خاصی نیست و توانسته در شهرها و شهرستان ها و روستاها نقش افرینی کند، که باعث تاثیرات گسترده آن میشود.
تراکنشها در فضای مجازی باید دارای هویت باشند
در ادامه نیز رسول جلیلی، عضو شورای عالی فضای مجازی در گفتوگو با خبرنگار ما، پیرامون عملیات روانی صورت گرفته در موضوع کروناویروس توسط دشمن اظهار کرد:
- قلب مسئولیت در خبررسانی فضای مجازی و عدم احراز هویت در تراکنشهای مختلف این فضا موضوع کلی و دارای اهمیت است.
- بخشی از تراکنشهای بانکی به درستی احراز اصالت میشود و بر همین اساس باید سایر تراکنشها در فضای مجازی نیز دارای هویت باشند.
- بیهویت بودن بسیاری از اخبار در فضای مجازی موجب شده که فرستنده معلوم نشود و لذا بحث جعل در این فضا اتفاق بیفتد.
- حوزههای کلی اجتماعی و رسانهای نیز باید به سمتی حرکت کند که هر پیامی که فرستاده میشود مورد ابهام از سوی مخاطب باشد و صحت خبر و هویت فرستنده بررسی شود.
- به عنوان مثال اگر فردی به عنوان پزشک خبری را اعلام میکند باید صحت هویت خبرش مشخص شده باشد تا دوست و دشمن قابل تفکیک باشند.
- باید این فضا تبدیل به فضای قابل اعتماد شود و این اتفاق در صورتی رخ میدهد که آحاد جامعه قوانین را رعایت کنند و مسئولیت تراکنشهای خودشان را در فضای مجازی بپذیرند.
ضرورت بیاعتنایی به اخبار بیاصالت
- اگر فردی مسئولیت پیامهای ارسالی خودش را نپذیرفت باید به آن بیاعتنا باشیم یعنی اگر مردم برای هر خبر و تولیدی مهر احراز اصالت را مشاهده نکردند نباید به آن اعتماد کنند.
- در جهان پیشرفته امروز، فناوریها در بستر هوش مصنوعی امکان هر تقلبی را مهیا کرده است و در آینده بسیار نزدیک شاهد ابزارهای عمومی هستیم که میتواند لهجهها و سخن را نیز تغییر دهند و البته ادعای ظهور آن امروز در دنیا وجود دارد.
- بر این اساس به این نتیجه میرسیم که نباید به فضای مجازی از دیدگاه خبررسانی، هشداردهی و آگاهیرسانی به راحتی توجه و اعتماد کرد.
حکمرانی از طریق فضای مجازی در حال ظهور و بروز است
- فضای مجازی بر همه ابعاد زندگی بشری احاطه پیدا کرده و مردم کشورمان در معرض آن هستند. موضوع اعمال حکمرانی از طریق فضای مجازی در حال ظهور و بروز است.
- اگر حکمران فضای مجازی مانند همه دنیا تصمیم بگیرد جریانسازی را در کشور داشته باشد، متأسفانه می تواند آن را محقق کند چراکه ما بر فضای مجازی بومی خودمان سوار و مسلط نیستیم.
- به این دلیل که دیگران بر این فضا مسلط هستند اعمال حاکمیت میکنند و بر اساس منافع و صلاحدید خودشان هر خبری را برجستهسازی و سانسور می کنند.
- در روزهای گذشته حذف اطلاعات خبر شهادت شهید سلیمانی در بستر فضای مجازی غربی را شاهد بودیم چون در راستای سیاستها و مطامع آنها نیست.
عملیات روانی در زمینه اخبار کروناویروس
- امروز باید ترویج کنیم و مردم مطلع شوند اگر هر خبر و شایعهای از کانالهای غیررسمی رخ داد به آن بیاعتنا باشند.
- در موضوع کرونا ویروس نیز برخی افراد خودشان را کارشناس جلوه میدهند اخباری نادرست و ناصحیح را مطرح می کنند و در قبال آن پاسخگو نیستند لذا بیمسئولیتیها در این زمینه برای آحاد جامعه نگرانکننده است.
- سلامت جامعه بخشی از امنیت جامعه است و نباید به آن بی توجه باشیم. باید اقدامی شود تا اعتماد مردم به اخبار کذب و غلط سلب شود.
وجود عارضه حاکمیت دیگران در فضای مجازی کشور است
- در جریان رسانهای، عقل شروع کننده خبر و عقل در خدمت دشمن فعالیت دارد لذا از فضای مجازی باید به هر میزان که میتوانیم در راستای اطلاعرسانی و احقاق حق سلامت جامعه و عارضههای مختلف جامعه استفاده کنیم.
- کارشناسان با زبانها و مصادیق مختلف باید در این زمینه اقدام کنند و حتما صدا و سیما باید خیلی فعالتر باشد.
/صبح توس/