۱۰ راهکار برای مدیریت فضای مجازی در ایام کرونایی
محسن محمدزاده – مدرس سواد فضای مجازی:
تعطیلات طولانی و لزوم رعایت قرنطینه خانگی و ماندن در خانه، باعث گرایش بیش از پیش افراد به استفاده از فضای مجازی شده است. با توجه به تجربه جلسات و کارگاههای مختلف در مواجهه با خانوادهها، راهکارهای زیر را برای استفاده بهتر از این فضا و کاهش آسیبهای احتمالی پیشنهاد میکنم.
۱- از نرم افزارهای کنترل زمان استفاده کنید. نرم افزارها این امکان را به شما میدهند که زمان استفاده تان از گوشی در طول روز و هفته و بازههای زمانی، دقایق استفاده در هر ساعت از شبانه روز و میزان استفاده از برنامهها و بازیهای مختلف را کنترل کرده و در صورت نیاز، محدودیتهای زمانی برای استفاده بعضی از برنامهها یا ساعات فعالیت خودتان قائل شوید.
این برنامهها به والدین هم برای مدیریت مصرف مجازی فرزندانشان کمک میکنند. کافیاست به یکی از فروشگاههای اینترنتی نرم افزارهای موبایل مراجعه کرده و با عناوینی مثل نرم افزار مدیریت زمان و مصرف اینترنت جستجو کنید.
۲- اگر گرفتار استفاده اجباری از اینترنت و گوشی تلفن همراه شده اید و باید دائما گوشی خود را چک کنید و در صورت عدم استفاده از اینترنت و گوشی احساس عصبانیت، بدخلقی و بیقراری میکنید، اینها میتوانند علائم اعتیاد شما به اینترنت باشند که بسیار خطرناک است؛ مواظب باشید و رویه خود را تغییر دهید.
۳- برای استفاده از اینترنت و گوشی در طول روز یک محدودیت زمانی مانند ۲ ساعت تعیین کنید و پس از هر ۳۰ دقیقه فعالیت، یک وقفه حداقل ۱۰ دقیقهای ایجاد کنید. میتوانید این محدودیتها را با استفاده از نرم افزارهای کنترل زمان که بالاتر گفته شد، برنامه ریزی و اعمال کنید.
۴- در وقفههای ایجاد شده در زمان فعالیت، به چشمان و دستان خود استراحت کافی بدهید و با انجام نرمشهایی که با جستجو در اینترنت در دسترستان هستند، از آسیبهای ممکن به چشم و دستان خود جلوگیری کنید.
۵- در استفاده از بازیها و محتواها، حتما به رتبه بندی سنی بازیها توجه کنید. عدم دقت به این مساله باعث بروز اختلالات جدی شناختی و رفتاری خصوصا در کودکان و نوجوانان میشود.
کافی است با مراجعه به وبگاه نظام ارزیابی و رده بندی سنی بازیهای رایانهای به آدرس esra.ircg.ir ببینید که چه بازیهایی مناسب سن شما یا فرزندانتان هستند.
۶- حداقل یک ساعت قبل از خواب، استفاده از گوشی، تبلت، کامپیوتر و لب تاب را متوقف کنید. نور ساطع شده از صفحه نمایشگر به هنگام خیره شدن، این سیگنال را به مغزتان میدهد که هنوز زمان خوابیدن نشده است و باید بیدار بماند. بنابراین وقتی شما پس از پایان فعالیت قصد خوابیدن دارید، مغزتان آماده خواب نیست و در بسیاری از موارد با اختلالات خواب مواجه میشوید.
همچنین با توجه به اینکه مغزتان به دلیل تاثیرات نور صفحه نمایشگر و ترشح برخی هورمونها نمیتواند وارد حالت استراحت کامل شود، پس از بیداری احساس کسالت و خستگی خواهید داشت که تکرار مداوم این چرخه در طول یک بازه زمانی تاثیرات مخربی مانند اختلال حافظه، تمرکز، بی حوصلگی، پرخاشگری و بسیاری موارد دیگر را ایجاد خواهد کرد.
۷- به زاویه گردنتان در هنگام استفاده از گوشی دقت کنید. خمیدگی گردن به حدود ۳۰ تا ۶۰ درجه در طول ساعتهای متمادی فعالیت، میتواند آسیبهای جبران ناپذیری به مهرههای گردنتان وارد کند.
بهترین حالت این است که دستتان را کمی بالا آورده و ارتفاع گوشی را با چشمانتان تنظیم نمایید تا برای مشاهده صفحه، مجبور به خم کردن گردنتان نشوید. لابد خواهید گفت که دستانتان خسته میشود، قبلا گفتیم که باید حداکثر هر ۳۰ دقیقه یکبار وقفه ای در استفاده از گوشی و اینترنت اعمال نمایید، در اینصورت مشکلی پیش نمیآید.
۸- لازم نیست تمام کانالها و صفحات و اخبار را به صورت مداوم دنبال کنید. این کار باعث اضطراب و استرس بیش از حد شما شده و به تدریج با انباشت اطلاعات و اخبار اضافی، ذهنتان را خسته کرده و حتی موجب برخی اختلالات مانند افسردگی خواهد شد. پس مانند حساسیتی که بر آشامیدنی و غذاهای خود دارید، در استفاده از اینترنت هم حساس باشید و وقت با ارزشتان را برای دیدن و خواندن هر مطلبی تلف نکنید!
۹- نگذارید اخبار و شایعات بدون سند و منبع، ذهن شما و خانواده تان را درگیر کرده و موجب استرس و اضطراب بیش از حد و بدبینی شما نسب به دیگران شوند. بهترین کار این است که با اطمینان به مراجع خبری معتبر و رسمی، کمی آرامش به خودتان بدهید و از زمانتان بیشترین و بهترین استفاده را بکنید.
۱۰- در نظر بگیرید که سپری کردن بیش از حد وقت در فضای مجازی، میتواند آسیبهای جبران ناپذیری به جسم، روان، روحیات و خلقیات و روابط شما وارد کند. پس حتما در طول روز زمان مناسبی را به ارتباط با اعضای خانواده، دوستان، مطالعه کتاب، بازیهای خانگی و حرکتی و مواردی از این قبیل تخصیص دهید تا سالم و شاداب تر زندگی کنید.
/تسنیم/