کارمندان علی‌بابا، از تعدیل تا سهام‌داری

مجازیستسهام تشویقی (ESOP) یا سهام کارمندان طرحی است که در آن شرکت بخشی از سهام خود را به کارمندان خود اختصاص می‌دهد. شرکت سفرهای علی‌بابا نیز در حال حاضر در حال عقد قرارداد سهام تشویقی با همکارانش است و تا پایان سال ۹۹ پرسنل علی‌بابا صاحب بخشی از سهام این شرکت می‌شوند.این تصمیم پس از آن صورت می‌گیرد که این شرکت، اسفندماه گذشته و پس از شیوع پاندمی کرونا، ۱۸۲نفر از کارمندان خود را برای جلوگیری از ضررهای مالی تعدیل کرد.

نیما قاضی، هم‌بنیانگذار گروه علی‌بابا و مدیرعامل شرکت سفرهای علی‌بابا درمورد چرایی تخصیص سهام به کارمندان خود:
  • در علی بابا مبنا براین است که افراد هستند که شرکت را بزرگ و ثروت تولید می‌کنند. در یکسال اخیر با وجود کرونا شرکت چند ماه فروش خود را از دست داد،در دوره کوتاهی مجبور شدیم با مبالغ بسیاری هزینه بلیط‌ها را استرداد کنیم. بسیاری پیش‌بینی کرده بودند که شرکت با مشکلات شدید مالی مواجه شود یا مانند برخی از شرکت‌ها سهام خود را با پایین‌ترین قیمت به سهامدار بفروشد؛ اما در این شرایط علی بابا راه برعکس را در پیش گرفت و به پرسنل خود تکیه کرد.
  • در این شرایط convertible loan (وام قابل تبدیل به سهام) را اجرایی کردیم. حتما شنیدید که در برخی شرکت‌ها پرسنل شرکت‌ها داوطلبانه بخشی از حقوق خود را کمتر دریافت می‌کنند تا نیروی کمتری تعدیل شوند. ابتدای سال طرحی را اجرا کردیم و همکارانمان با تخفیف خیلی بالا بخشی از حقوق ماهانه خود را به عنوان قسط پرداخت می‌کردند و سهام می‌گرفتند. در آن طرح ۲ درصد سهام شرکت واگذار شد و بیش از ۲۵۰ نفر از همکاران در این طرح شرکت کردند.
  • طرح کنونی با نگاه به آینده است و مدیران علی‌بابا براساس قولی که به همکاران خود داده بودند مبنی براینکه همه آنها سهامدار می‌شوند، این طرح را تعریف کردند.
  • به جای اتکا کردن به منابع مالی و سرمایه‌گذار، روی نیروی انسانی اتکا کردیم. این طرح و طرح‌های مشابه همه از نگاه مجید حسینی نژاد، بنیانگذار علی‌بابا نشات می‌گیرد. چون او معتقد است که آدم‌ها هستند که ثروت را تولید می‌کنند.
  • هم‌اکنون در طرح جدید حدود ۸ درصد از سهام کل شرکت در اختیار کارمندان قرار می‌گیرد، البته این سهام براساس رتبه‌بندی که الگوریتم‌های خاص خود را دارند به همکاران تعلق می‌گیرد.
  • واگذاری سهام در ازای یک تعهد چهار ساله‌ است.این موضوع یک کلیف (cliff) دو ساله دارد. کلیف یعنی از زمانی که فرد وارد شرکت شده است، ۲ سال باید بگذرد. هرفردی که دوره کلیف آن گذشته باشد، سهام خود را ماه به ماه دریافت می‌کند.یعنی همکارانی که بیش از ۲ سال با شرکت همکاری داشتند، از روز اول در این شرکت سهامدار می‌شوند.بنابراین وقتی از شرکت جدا شوند، این سهام را دارند.
  • افرادی که دو سال از همکاریشان با شرکت نگذشته است،هروقت به دو سال برسند سهام کل دوره‌ای که در شرکت بودند را دریافت می‌کنند.
  • برای خرید و فروش سهام سازوکار داخلی تعریف کردند که به زودی درمورد جزئیات آن اطلاع‌رسانی می‌کنند.
براساس اعلام علی‌بابا همچنین افرادی که از ابتدای سال ۱۴۰۰ مالک سهام خود شده باشند امکان خرید و فروش سهم خود بر اساس ارزش‌گذاری دوره‌‌ای که توسط منابع معتبر بین‌المللی انجام می‌شود را خواهند داشت. همچین سهام تشویقی علی‌بابا به افرادی که از این پس جذب این مجموعه شوند هم تعلق خواهد گرفت.
  • پیش از این بانک سرمایه‌گذاری سوئدی pareto سه تا چهار نوبت ارزش‌گذاری شرکت ما را انجام داده است و پس از آن دیگر این کار را انجام نداد. حالا باید برنامه‌ریزی کنیم که در آینده با چه شرکت معتبر بین‌المللی فعالیت کنیم.
  • حداقل سه شرکت داخلی پیشتر ارزش‌گذاری را برای ما انجام دادند. یکی از آنها شرکت لوتوس بود که یک دوره برای ما ارزش‌گذاری کردند. شرکت مشاوره سرمایه‌گذاری ترنج هم چندین نوبت شرکت علی‌بابا را ارزش‌گذاری کرد.
  • قصد داریم سال ۱۴۰۰ وارد بورس شویم. تنها باید روال‌های داخی را براساس آنچه که سازمان بورس مدنظر دارد، مطابقت دهیم که تاکنون اقدامات لازم انجام شده است و سال آینده برای ورود به بورس اقدام می‌کنیم.
  • درمورد اینکه پس از ورود به بورس تکلیف سهام کارمندان چه می‌شود،باید بگویم که چنین تعریف کردند تا در لحظه ورود به بورس هرکدام از همکاران که سهام‌دار هستند، سهامشان به سهام شرکت بورسی تبدیل شود.

/پیوست/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

جایزه همراه اول