3مطالبه اصلی از رئیس جمهوری آینده
1. فیلترینگ
در حال حاضر کل روند فیلترینگ در «دبیرخانه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه» مستقر در دادستانی قوه قضاییه مدیریت می شود. در حالی که بیش از 90 درصد پالایشها در خارج از مجموعه قوه قضاییه قابل پیگرد و رفع و رجوع است و ذات این پروسه قضایی نیست. در روند فعلی، قوه قضاییه مستقیما درگیر تمامی موارد پالایش می شود.
مانند آنست که در محیط دبیرستان و دانشگاه قوه قضاییه و نیروی انتظامی مستقیماً به موارد انضباطی این مجموعه های آموزشی بپردازند و مدام جلو چشم مدیر دبیرستان و همه دانش آموزان، به دست دانش آموزانی که ذاتا مجرم نیستند و مثلا خطاهایی ناشی از شیطنت کودکانه و یا ناآگاهی نسبت به ضوابط مدرسه دارند دستبند بزنند. خطاهایی که بسیاری از آنها کم اهمیت است و با یک تذکر ساده برای همیشه حل می شود. اکثر قریب به اتفاق موارد توسط خود مدیریت مجموعه آموزشی قابل رفع است و دخالت مستقیم قوه قضاییه نه تنها لازم نیست بلکه ناپسند است و نفس حضور آن باعث ایجاد فضای رعب و وحشت و اختناق در محیط می شود و در روند فعالیت قانونی مجموعه اخلال ایجاد میکند.
روندی که هم اکنون برقراراست اینست که قوه قضاییه بدون هیچ توضیحی و هیچ مهلتی برای اصلاح و بدون در نظر گرفتن هیچ حقی برای دفاع قبل از مسدودی، تمامی مواردی که خود تشخیص داده اند تخلف است، بی درنگ دستور به مسدود سازی می دهند، و تنها راه تماس برای کشور 75 میلیونی ما، یک آدرس ایمیل است. این روند به هیچ وجه در شان مردم بزرگ ایران نیست.
از نظر ما روند منطقی برای پالایش آدرسها در کشور اینست که گزارشات تخلف از کانال کارشناسی محتوایی در خارج از قوه قهریه قضاییه که نمایندگان کارشناس از بخش خصوصی هم در آن حضور فعال و موثر دارند عبور کند. در موارد حاد که امنیت فرهنگی، سیاسی اجتماعی کشور با خطر مواجه است، و این موارد بسیار نادر است، آدرس بی درنگ مسدود گردد اما در موارد دیگر که بیش از 95 درصد حالات را تشکیل می دهد، مورد تخلف دقیقاً با ذکر بندهای قانونی مربوطه به مدیر محتوا ابلاغ شود و یک بازه زمانی قابل قبول به او مهلت داده بشود تا موضوع را رفع نماید. در صورت استنکاف نسبت به مسدود سازی آدرس اقدام شود.
2. شبکه ملی اطلاعات
پروژه ایست که چشم امید توسعه فن آوری اطلاعات و تجارت کشور به آن دوخته شده است. بعضی دیدگاههای منفی که در جامعه نسبت به آن وجود دارد، بیشتر ناشی از اطلاع رسانی ناقص و پرخطا و متزلزلی است که توسط مسئولان در این چند ساله انجام شده و شیرینی برآوردن این نیاز ملی را به تلخی میل داده است. تقاضایی که بعنوان یکی از فعالان بخش خصوصی در فضای مجازی از مسئولان محترم دارم اینست که اینترانت ملی را یک لقمه چرب شیرین برای کسب درآمد قابل توجه و در مقیاس وسیع نبینند و نگاهی راهبردی به آن داشته باشند.
بازار کم رونق تجارت الکترونیک کشور برای رشد و توسعه نیازمند یک شوک قابل توجه است و به نظر ما این شوک می تواند ارائه رایگان پهنای باند اینترانتی باشد که بی شک باعث بالندگی و جهش این صنعت خواهد شد. بهترست حداقل در چند سال اول و برای تثبیت و فرهنگ سازی استفاده از آن، اتصال به شبکه ملی را با پهنای باند رایگان ارائه کنند و اطمینان داشته باشند منافع ملی مستقیم و غیرمستقیم این طرح آنقدر وسیع و گسترده است که همه هزینه ها را در بلند مدت پوشش می دهد.
3. تولید محتوا
بی گمان یکی از چالشهای بسیار مهم فضای مجازی ماست که با دستورالعمل و آیین نامه و تزریق مستقیم پول به موسسات دولتی و شبه دولتی قابل حل نیست. از دید ما تنها راه توفیق در تولید محتوای مطلوب در مقیاس وسیع، به مشارکت گرفتن مردم و استفاده از نیروی عظیم توده هاست. آمارهای رسمی از سایتهای پربازدید کشور نشان می دهد که اگر سایتهای دولتی و خبری که اکثرا در عمل دولتی هستند و بطور مستقیم یا غیرمستقیم با بودجه های دولتی تغذیه می شوند بگذریم، بیشترین تولید محتوا در سرویسهای وبلاگ انجام می گیرد.
سرویسهای وبلاگ نویسی خادمان بی بدیل تولید محتوای کشور در حوزه فضای مجازی هستند و این در حالیست که متحمل بیشترین فشارها، بی مهریها از سوی نهادهای دولتی و قضایی می شوند. به گمان ما یکی از کلیدی بخش های مردمی که می توانند نظام مقدس جمهوری اسلامی را در بخش تولید محتوا و غنی سازی محتوای فضای مجازی یاری دهند سرویس های وبلاگ هستند.
به این منظور اولاً و قبل از هر چیز بایستی نوع برخورد و تعامل نهادهای دولتی، قضایی انتظامی با این سرویسها تغییر کند و بعنوان یک خادم فضای مجازی که شایسته احترام وتجلیل است، و نه یک مشکل بالقوه که باید مرتباً تهدید به جلب و بازداشت و پیگرد قضایی شود، به آنها نگریسته شود. در مرحله دوم برخی حمایتهای کم هزینه و پرفایده معنوی می تواند در توفیق آنها نقش مهمی ایفا نماید.
سیدمحمدرضا فخری؛ وبلاگ نیوز
انتهای پیام/.
توضیح: این یک یادداشت و منعکس کننده نظر شخصی نویسنده است. در صورتی که نظری غیر از این دارید، از این طریق حرفهای خود را برای ما ارسال کنید.