جوانان انقلابی یا فیسبوکی؟
به گزارش «وبلاگ نیوز» و به نقل از خبرآنلاین، “توماس فریدمن” در تازه ترین نوشتار خود برای نیویورک تایمز می نویسد: چه بر سر انقلابی که با فیس بوک به موفقیت رسید، آمد؟
فیس بوک هفت روز تلخ را پشت سرگذاشت: هم در حوزه بازار اقتصادی و هم در حوزه سهام فکری و سیاسی . فیس بوک در حال و هوای منتهی به انقلاب در ژانویه 2011 به جوانان مصری برای ارتباط گرفتن با یکدیگر کمک بسیاری کرد. در آن زمان انقلابیون به کمک فیس بوک با هم ارتباط گرفتند اما از تشریک مساعی خبری نبود.
شکی نیست که این شبکه مجازی به طبقه خاص و تحصیل کرده ای از مردم مصر کمک کرد که انقلاب میدان التحریر را بسط و گسترش دهند. تویتر نیز مانند فیس بوک اینچنین نقشی را در مصر آن روزها بازی کرد. اما در پایان یک روز ، سیاست نیز به دو مساله قدیمی محدود خواهد شد: رهبری و توانایی به سرانجام رساندن ماجرا.
زمانی هم که به این بخش از داستان می رسیم، هم ارتش مصر و هم جریان اخوان المسلمین، بیش از نسل جدید سکولارها و اسلام گرایان مدرن فعال در فیس بوک ،سابقه فعالیت دارند. اسلام گراهای پیش رو و سکولارهای مدرن مجموعا در دور نخست انتخابات بیش از تجمیع آرای مرسی و شفیق رای آوردند. اما از آنجا که این آرا میان چند کاندید پخش شده بود نتوانستند نتیجه بازی را به نفع خود تغییر دهند.
شکی نیست که فیس بوک، تویتر و وبلاگ نویسی ابزار یک انقلاب در حوزه ارتباطات و آزادی بیان هستند.ابزاری که فرصت عرض اندام را به بسیاری از مخالفان می دهند. اما در بهترین حالت تنها کارآیی آنها تغییر طبیعت ارتباط های سیاسی و خبری است. در بدترین حالت هم می توانند جانشین های معتادکننده رفتارهای واقعی برای به ثمر نشستن یک انقلاب باشند. اخیرا چقدر این جمله را هنگام مباحثه می شنوید: این موضوع را در تویتر مطرح کردم. آن را در صفحه فیس بوک م نوشتم.
تا زمانی که از این دنیای مجازی بیرون نیاییم و حرکتی از خود بروز ندهیم ،از انقلاب خبری نیست. فوکویاما دانشمند علوم سیاسی اخیرا در تحسین شجاعت نسل شورشی های فیس بوکی می نویسد: انها می توانند اعتراض های خیابانی و راهپیمایی ها را سر و سامان دهند و بی باکی در به چالش کشیدن رژیم فعلی را به تصویر بکشند.
اما نمی توانند آنچنان منسجم و متحد دور یک کاندید برای پیروزی در انتخابات حلقه بزنند. سپس این جمعیت در سامان دهی کسالت بار و بسیار کند تشکیل دادن حزبی سیاسی درگیر خواهد شد. فیس بوک می تواند جرقه ای تند و سریع در تاریکی باشد اما نمی تواند حرارت لازم برای گرم نگاه داشتن متناوب یک خانه را فراهم سازد.
البته در این خصوص باید انصاف هم به خرج دهیم.جوانان میدان تحریر، وقت چندانی برای ساخت شبکه های ارتباطی عمیق و ریشه دار در کشوری به بزرگی و عظمت مصر نداشتند.
انتهای پیام/.
پس فیس بوک بعضی جاها ب درد میخوره